Udsendelse: 30-06-2017 07:30:00

Kendt frisør går i luften med tankevækkende børnebog - et bidrag til miljødebatten i børnehøjde?

 

"Legenden om Lord B" er en børnebog skrevet af Hans-Henrik Juhl. Den handler om en charmerende og klog lille Amazone papegøje, hvis bekymring for fremtiden bliver vakt, da han oplever, at træerne i regnskoven bliver fældet. For hvad skal der ske med hans familie og venner, hvis træerne forsvinder? Han beslutter sig for at finde ud af, hvem der står bag, og hvad der kan gøres ved det.

Sådan skydes bogen i gang, og herfra går Lord B's læringsrejse på vingerne. Helt kon­kret, for han forlader regnskoven og flyver ud for at opleve og lære om verden udenfor. Den lille papegøje krydser bjerge, have, skove, ørkener og storbyer på sin rejse, og når hele jorden rundt. Han lærer nyt alle steder, især gennem sine positive møder med en masse spæn­den­de dyr. Men til sin stigende bekymring opdager han også den ene miljøtrussel efter den anden.

Overalt hvor han kommer frem, fortæller dyrene ham om de ændringer, der er sket på deres leve­steder, og om de store proble­mer de har ført med sig. For det er tilsyneladende ikke kun regnsko­ven, der har problemer. Der er også floder, der er så forurenede, at de stinker af spildevand. Der har samlet sig hele øer af plastikaffald på havene, mens det flyder med mikroplast på strandene, så fisk og dyr bliver syge af det. Der er fugle, der dør af olieforurening, fordi deres fjer bliver fedtet ind i olie, så de ikke kan flyve. Og de store hvaler, der normalt lever i de arktiske have, må søge til andre levesteder, fordi klimaændringerne får temperaturen til at stige, så havene bliver for var­me. Verden er af lave, og der er tydelige tegn på kriser i miljøet over­alt. 

 

Det er her, det viser sig, at "Legenden om Lord B" ikke kun er en børnebog. Der er flere lag i bogen, både i tekst og illustrationer, og et af dem er klart for voksne. Både fordi det overordnede budskab vedrører os alle uanset alder, og fordi bogen er særdeles vel­eg­net til højtlæsning. Den trækker de store tunge miljøspørgsmål ned i børnehøjde, hvor­ved den leve­rer en mas­se relevante emner til gode og lærerige snakke voksne og børn imellem. Eftersom bo­gens uni­vers hovedsage­ligt er befolket af dyr, vil de snakke, der opstår, typisk være meget nemmere at for­stå for et barn, end når de dukker op via TV-avisen. For det er naturligt for børn at identificere sig med dyr. De gør dyrenes problemer til deres egne, hvilket gør miljøsnakken både nærværende og vedkommende.

 

Og sådan må det selvfølgelig være. For I børnebogens selvforståelse er dyrene de naturlige am­bassadører for et miljø i balance. De lever i og af naturen og har derfor 'fingeren på miljøpulsen', så de kan bruges som baro­meter for, hvor slemt det står til.

"Legenden om Lord B" fortæller os ikke nødvendigvis noget, vi ikke ved. Men den giver stof til fornyet efter­tanke og minder os på en char­merende måde om, at kloden er vores allesammens ansvar, og at vi alle bi­dra­­ger til dens velbefindende. På den måde har den selv­føl­gelig en morale. Men det er en letfordøjelig mo­rale, der er mere fortællende end mo­ra­lise­ren­de - og følges godt på vej af nogle lette og fine illustratio­ner.


Manden bag Lord B

"Legenden om Lord B" er skrevet af Hans-Henrik Juhl og udgivet på hans eget forlag. Forfatterens navn figurerer ikke på forsiden, hvilket er helt bevidst, for Hans-Henrik har også en mission: "Det er historien om miljøet, der er vigtig, ikke mig," siger han, som selv har været aktiv miljøaktivist i mange år. Blandt andet har han i en årrække samarbejdet med miljøorganisa­tionen World Land Trust, der gør en stor indsats for især truede dyrearter. Sal­get af "Legenden om Lord B" begun­sti­ger da også deres arbejde, idet 5% af overskuddet fra bogen og tilhørende merchandise vil gå til spon­sore­ring af en ranger i fuglereservatet Guapiaçu, der ligger i den brasilianske regnskov nord for Rio de Janeiro.

 

Juhl er svær at komme i en boks. Den aarhusiansk fødte frisør har mange jern i ilden og har tid­ligere lavet både fotoudstilling og en enkelt kortfilm på Palais de Tokyo museet i Paris samt udgivet tre internationale inspirationsbøger om hårmode; alt sammen under et 12-årigt ophold i Paris. Dette er hans debut som børnebogs­for­fat­ter. Men mange her i Danmark kender ham som frisøren bag det bæredygtige kon­cept 'Hvorduvil.dk', som går ud på, at han klipper kunderne, der hvor de er, fremfor at de skal komme til ham. Hans frisør­salon består af en cykel og en rygsæk, hvorfra han kan til­by­de alt det, som andre frisører også kan - og så måske lidt mere. Han har nemlig nogle spændende erfaringer med sig fra Paris, hvor han dels arbejdede som frisør i fotostudier for internationale magaziner (Vogue, Elle og Marie Claire m.fl.), dels assisterede de store franske modehuse ved inter­nationale cat­walks. Det var også i Paris, han cyklede rundt med inspirationen til børnebogen på styret, nemlig hans egen Lord B, der fulgte ham overalt i flere år. Specielt pari­ser­ne har derfor kendt den berømte pape­gøje ret godt.

Yderligere informationer fås ved henvendelse til Hans-Henrik Juhl, tlf 51274152hh@lordbcsr.com

_________________________

"Legenden om Lord B" fås i trykt udgave i praktisk A5 format, som E-bog, og som lydbog læst af Kim Munk bedre kendt som forsangeren i bandet The Broken Beats.

Forlaget er Hans-Henrik Juhl's eget: Lord B Planet Rescue, Århus.

Paperback bog, e-bog, lydbog samt forskelligt merchandise kan købes på www.lordb.eu og i alle boghandler. 5% af bogens overskud går til sponsorering af en ranger i et fuglereservat i den brasilianske regnskov, Guapiaçu. 

Vedhæftede fotos:

1.    Forside LEGENDEN OM LORD - Illustration Giulia Valenti & Claude Ricci (BLO), Berlin

2.    Illustrationer med Juhl's 2-farvede grafiske udtryk

3.    Lord B som LEGO-figur; fås i www.lordb.eu webshop

4.    HYPE PARROT - Museum Palais De Tokyo, Paris

5.    Bedste venner - Prinsesse Victoria og Lord B

 

Links til filer: 
1Legenden om Lord B_ Illustration Giulia Valenti_Claude Ricci.jpg
2Lord B fløj over bjergene_Illustration Camille Kouassi.jpg
2Lord B og chefravnen_Illustration Camille Kouassi.jpg
3Leg med Lord B og den magiske nød - LEGO figur.jpg
4Lord B a Hype Parrot_Palais de Tokyo.jpg
5Prinsesse Victoria og Lord B - expressen_se.jpg

For yderligere information kontakt: 

Hans-Henrik Juhl 
Telefon: 51274152 
E-mail: hh@lordbcsr.com